آثار و برکات تقوا
83 بازدید
تاریخ ارائه :
11/11/2012 3:38:00 PM
موضوع:
اخلاق و عرفان
تقوا آثار زیادی دارد که به برخی از آنها اشاره میکنیم:
1. محبت و دوستی خدا
یکی از آثار تقوا این است که خدا شخص باتقوا را دوست دارد: إِنَّ اللَّهَ یُحِبُّ الْمُتَّقین . این، صریح قرآن است. خدا دوست دارد کسانی را که متقی و پرهیزگار هستند. خوب؛ کسی که خدا دوستش باشد، چه غمی دارد؟ وقتی خدا را دارد، دیگر غمی ندارد، همه چیز را دارد.
2. گشایش در امور زندگی
یکی دیگر از آثار تقوا که در قرآن بیان شده، گشایش در امور است:
وَ مَنْ یَتَّقِ اللَّهَ یَجْعَلْ لَهُ مَخْرَجا .
و هر کس تقواى الهى پیشه کند، خداوند راه نجاتى براى او فراهم مىکند،
کسی که تقوا داشته باشد، هیچ وقت در کارهایش در نمی ماند؛ نه در کارهای دنیوی خود و نه در کارهای اخروی زیرا یک فرجی برای او حاصل میشود.
3. برکات الهی
یکی دیگر از آثار تقوا نازل شدن برکات الهی است. در آیة 96 سوره اعراف میفرماید:
وَ لَوْ أَنَّ أَهْلَ الْقُرى آمَنُوا وَ اتقوا لَفَتَحْنا عَلَیْهِمْ بَرَکاتٍ مِنَ السَّماءِ وَ الْأَرْض؛
و اگر اهل شهرها و آبادیها، ایمان مىآوردند و تقوا پیشه مىکردند، برکات آسمان و زمین را بر آنها مىگشودیم.
اگر مردم تقوا داشتند، اگر مردم ایمان به خدا داشتند، اصول دین را قبول داشتند و تقوا هم داشتند، برکات آسمان و زمین برای آنها نازل میشد. این، از آثار تقوا است. حالا که برکات آسمان و زمین از ما منع شده، در اثر معاصی و بی بند و باریهای ما است.
مثلاً در هزار متر زمین، کشاورزی میکنیم. بنا است از این هزار متر، چندین خروار گندم به دست آید؛ اما یک خروار به دست میآید. قاعده آن، این است که یک دانه گندمی که در زمین میکاریم، هفتصد دانه در بیاید. صریح آیه قرآن است که یک دانه گندم، هفتصد تا بشود. چطور شده که حالا گندم میریزیم؛ ولی تخم آن هم از بین میرود. به منزل یکی از بستگان و دوستان رفتم. شمردم و دیدم یک گندمی که در زمین کاشته، حالا چهار تا خوشه پیدا کرده است؛ در صورتی که باید هفت تا خوشه پیدا کند. هر خوشه هم حدود سی و پنج تا دانه داشت، در حالی که یک خوشه گندم حدود صد و چهل تا صد و پنجاه تا دانه بود یعنی؛ یک من گندم، صد و پنجاه من حاصل می داد و حال اینکه طبق آیه شریفه یک من گندم میتواند هفتصد من گندم باشد.
مَثَلُ الَّذینَ یُنْفِقُونَ أَمْوالَهُمْ فی سَبیلِ اللَّهِ کَمَثَلِ حَبَّةٍ أَنْبَتَتْ سَبْعَ سَنابِلَ فی کُلِّ سُنْبُلَةٍ مِائَةُ حَبَّةٍ وَ اللَّهُ یُضاعِفُ لِمَنْ یَشاءُ وَ اللَّهُ واسِعٌ عَلیم؛
کسانى که اموال خود را در راه خدا انفاق مىکنند، همانند بذرى هستند که هفت خوشه برویاند که در هر خوشه، یکصد دانه باشد و خداوند، آن را براى هر کس بخواهد [و شایستگى داشته باشد]، دو یا چند برابر مىکند. و خدا [از نظر قدرت و رحمت،] وسیع، و [به همه چیز] دانا است.
یک دانه گندم، باید هفت خوشه بدهد که هر خوشه آن هم صد تا دانه در آن باشد که هفتصد تا میشود. بعد از آن هم میفرماید: «یُضَاعِفُ لِمَنْ یَشَاءُ»؛ یعنی به بعضیها بیشتر هم میدهیم.
در شیراز یک نفر از اهل تقوا بود. که برای خود من نقل کرد که: «من یک دانه گندم که کاشتم، هزار و چهار صد تا دانه گندم داد»؛ یعنی یک من ریخت در این زمین و هزار و چهار صد من گندم برداشت کرد این طور است. «یُضَاعِفُ لِمَنْ یَشَاءُ». تقوا را پیشه بکن، با خدا رفیق شو؛ نان تو در روغن است.
4. ایمنی از مکر دشمنان
در آیه دیگر میفرماید:
...وَ إِنْ تَصْبِرُوا وَ تَتقوا لایَضُرُّکُمْ کَیْدُهُمْ شَیْئاً إِنَّ اللَّهَ بِمایَعْمَلُونَ مُحیط
... و اگر پرهیزگارى پیشه کنید، نقشههاى [خائنانه] آنان، به شما هیچ زیانى نمىرساند. خداوند به آنچه انجام مىدهند، احاطه دارد.
اگر تقوا داشت باشی، دشمن نمی تواند بر تو مسلّط شود و تو را اذیت کند. این صریح آیه شریفه است.
5. اصلاح اعمال و آمرزش گناهان
در آیه دیگر میفرماید:
یَأَیهَُّا الَّذِینَ ءَامَنُواْ اتقوا اللَّهَ وَ قُولُواْ قَوْلًا سَدِیدًا*یُصْلِحْ لَکُمْ أَعْمَالَکمُْ وَ یَغْفِرْ لَکُمْ ذُنُوبَکُمْ ...؛
ترجمه: اى کسانى که ایمان آوردهاید! تقوای الهى پیشه کنید و سخن حق بگویید*تا خدا کارهاى شما را اصلاح کند و گناهانتان را بیامرزد... .
تقوا عمل من را اصلاح میکند و علاوه بر آن، باعث میشود که خدا گناهان من را بیامرزد.
6. پیدا کردن قوه تشخیص
در سوره مبارکه انفال، چنین بشارت میدهد:
یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا إِنْ تَتقوا اللَّهَ یَجْعَلْ لَکُمْ فُرْقاناً وَ یُکَفِّرْ عَنْکُمْ سَیِّئاتِکُمْ وَ یَغْفِرْ لَکُمْ وَ اللَّهُ ذُو الْفَضْلِ الْعَظیم ؛
اى کسانى که ایمان آوردهاید! اگر از [مخالفت فرمان] خدا بپرهیزید، براى شما وسیلهاى برای جدا ساختن حق از باطل قرار مىدهد [روشنبینى خاصّى که در پرتو آن، حق را از باطل خواهید شناخت] و گناهانتان را مىپوشاند و شما را میآمرزد. و خداوند، صاحب فضل و بخشش عظیم است.
اگر تقوا داشتی، فرق بین حق و باطل را تشخیص میدهی؛ در نتیجه دیگران نمی توانند تو را فریب دهند و منحرف سازند و تو را از اسلام و قرآن و ولایت جدا کنند.
7. قبول شدن اعمال
قبول شدن اعمال، یکی دیگر از آثار و برکات تقوا است . در سوره مبارکه مائده حضرت حق میفرماید:
إِنَّما یَتَقَبَّلُ اللَّهُ مِنَ الْمُتَّقین
خدا، [اعمال را] فقط از پرهیزگاران مىپذیرد.
خداوند به برکت تقوا همه اعمال را میپذیرد. خداوند فقط اعمال متقین را قبول میکند، نه عمل هر کسی را.
8. حفظ از آفات و مشکلات
حضرت امیرالمؤمنین ع فرمودند:
أَلَا فَصُونُوهَا وَ تَصَوَّنُوا بِهَا.
آگاه باشید و تقوی را حفظ کنید تا بوسیله تقوی حفظ شوید.
شما در جمیع اعمال و رفتار و کردارتان، تقوا را رعایت کنید تقوا هم شما را حفظ میکند؛ یعنی آداب و رسومی که شرع مقدس برای من تعیین کرده است، رعایت بکنم؛ در نتیجه تقوا هم روح من را محافظت میکند؛ روح من را از انحراف، از آلودگی، از حجابهای ظلمانی، حفظ میکند و نمی گذارد آسیبی به آن برسد.
فرمایشات حضرت آیت الله ناصری دامت افاضاته